Renteberegning

Navigation:  ØKONOMI > Bogholderi >

Renteberegning

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

 

Renteberegning kan foretages på alle konti i kontoplanen.

 

Fremgangsmåden er følgende:

 

1. Opret rentesatser (fane 2)

 

2. Opret Opsætning (fane 3)

 

3. Kør Renteberegning (fane 1)

 

 

2. Rentesatser

Her oprettes forskellige rentesatser. Der er mulighed for at indtaste rentesatser for rentemåde 1, rentemåde 2 og for at indtaste en totalrente.

 

Ved rentemåde 1 og 2 skal der indtastes en dato under start samt procentsats for positive og negative beløb. Ændrer rentesatsen sig løbende, skal der blot indtastes en ny startdato sammen med de nye satser på nedenstående linie.

 

Ved totalrente skal det beløb, som er afsat til renteudbetaling indtastes. Der skal ikke indtastes yderligere på Rentesats id'en. Totalrente skal vælges som rentemåde under opsætning.

 

Diskonto

Ved Renteberegnes efter diskonto:

 

Opret en rentesats id med navnet 'Diskonto'. Opret herefter en ny rentesats id med et andet navn f.eks. 'Rentesats diskonto' og sæt markering i feltet diskonto anvendes.

Procenterne, som er indtastet på 'Rentesats diskonto', vil blive tillagt/fratrukket de procenter, som er indtastet under Rentesats id 'Diskonto'.

 

'Diskonto' kan ikke benyttes som rentesats alene, men skal tilknyttes en anden rentesats id.

 

 

3. OPSÆTNING

Inden at renteberegning kan foretages skal der oprettes en opsætning. Se eksempler nederst på siden.

På faneblad 3 trykkes F7 eller knappen Ny – og angiv navn på opsætning (Dette navn vil herefter fremgå af fane 1 - renteberegning). Vælg hvilken rentesats id der skal benyttes.

Konto – konto: Her er der mulighed for at indgive kontonummer interval for de konti, der skal beregnes rente på.

Rentemåde 1: Mulighed for at vælge forskellige rentemåder. Rentemåderne er følgende:

D: Dagsrente

P: Primo rente

G: Gennemsnitlig.

U: Ultimo rente

T: Total rente.

M: Mindste saldo positiv. (kun det mindste positive beløb i den angivne periode vil blive renteberegnet)

N: Mindste saldo negativ. (kun det mindste negative beløb i den angivne periode vil blive renteberegnet)

 

Primorenteog Ultimorente vil beregne renten ud fra den periode der indtastes, når rente-beregningen køres som hhv. saldoen på startdato (primo) og saldoen på sluttidspunktet (ultimo).

Sættes samtidig markering i Rente pr. måned, vil primo- og ultimorente blive beregnet månedsvis. Uanset om der indtastes et større datointerval, når renteberegningen foretages.

Rentemåde 2: Man har mulighed for at indgive en rentemåde 2, hvilket bevirker, at der køres en ekstra renteberegning sammen med renteberegningen på rentemåde 2. Der udskrives en samlet renteliste på de 2 kørsler og den bogførte rente vil indeholde det samlede beløb.

 

Rente påvirker ikke konto: Ønskes ikke bogføring af den konto, der renteberegnes på, så skal denne markering sættes, og renten vil blive ført både i debet og kredit på konto, men renten skal så føres et andet sted.

Denne markering sættes ved renteberegning af andre konti end mellemregning, men hvor renteindtægt og udgift skal føres på selskab og afdeling, som ved mellemregning. Rentetransaktionen påvirker dermed ikke mellemregningssaldoen, men kontoen, som renteberegnes. Ved normalt renteberegning på mellemregningskonti skal der ikke sættes en markering ved "Rente påvirker ikke konto".
og der vil bogføres dels på mellemregningskonto og dels på rentekonto. Derudover vil rente føres videre op i selskabet på afdelingens mellemregningskonti i selskabet og en rentekonto i selskabet.
 
Rentetilskrivning: Ved andre konti end ved renteberegning af mellemregningskonti, er det mulighed for at angive den konto som renten ønskes tilskrevet på. Det kunne f.eks. være aktuelt ifb.m. renteberegning af dispositionsfonden - se eksempler på opsætning.

Det betyder at der felterne Afdeling - Rentekonti ikke benyttes.

Afdeling – rentekonti: Ved mellemregning er der mulighed for at indgive hvilke konti der skal bogføres på i afdelingens kontoplan. Der er mulighed for en indtægtskonto og en udgiftskonto.

Selskab – rentekonti: Her indtastes konti for henholdsvis renteindtægt og renteudgift. Ved de 2 første skal der indtastes noget, hvis man benytter forretningsførerselskab, da disse bruges til at bogføre videre i selskabet og over i forretningsførerselskabet.

De næste 2 konti bruges til at fortælle hvilke konti der skal bogføres på i selskabet (modpost til afdelingenskonti). Sættes markering ud for disse 2 konti vil de sidste 2 – 4 cifre udskiftes med afdelingsnumre. Dette betyder at man kan have en rentekonto pr. afdeling, som kan afstemmes med tilsvarende konto på afdelingen.

Forretningsfører – rentekonti: Kører selskabet med forretningsfører begrebet skal man indgive konti i denne sektion. Sættes markering ud for disse 2 konti vil de sidste cifre udskiftes med selskabsnumre. Dette betyder, at man kan have en rentekonto pr. selskab, som kan afstemmes med tilsvarende konto på selskab.

Dispositionsfond: Indgives der konti i denne rubrik, samtidig med at der er konti i kontointervallet, vil der blive beregnet rente af dispositionsfonden på samme tid som eksempelvis mellemregnings-kontiene.

Selskab – afdeling: Interval af afdelinger hvor der er konti der skal beregnes rente på.

 

1. Rente

Her igangsættes renteberegningen.

 

Oekonomi_Bogholderi_Renteberegning

Selskab-Afdelingsinterval, Renteperiode skal altid udfyldes og den ønskede beregning (aktuelle opsætninger fra fane 2) vælges i Opsætning.
 

 
1) Først udskrives en renteliste.

2) Efter gennemgang af rentelisten, kan renteberegningen bogføres.

Markér Beregn fra regnskabsårets start og der medtages korrektioner fra tidligere perioder, hvor renteberegningen er kørt.

 

Ved bogføring danner EG Bolig en postering for den efterregulerede rente tilbage i tiden og en postering for den beregnede rente for perioden.

 

Sammenlægning.

Afdelinger kan sammenlægges i selve renteberegningen. Dette gøres ved indtaste afdelingsnummer på den afdeling, som den valgte afdeling skal renteberegnes sammen med. Det gøres i afdelingskartoteket, faneblad 3, Renteberegnes sammen med afd. Herved bliver de to afdelinger renteberegnet som om det var en afdeling.

 

 


 

Eksempler

 

Eksempel på opsætning af renteberegning for Dispositionsfond:

 

Rentedisp

 

Eksempel på opsætning af renteberegning for mellemregningskonti:

 

Rentemellemregning